E-Ticarete Nasıl Başlanır ve İş Modelleri Nelerdir?
top of page

E-Ticarete Nasıl Başlanır ve İş Modelleri Nelerdir?


E-ticaret pazarı günden güne büyüyen ve gelişen bir Pazar haline geldi. Hem de, 2020 yılında 3,53 trilyon dolar tutarında olan ve 2022 yılında da 6,54 trilyon dolara ulaşacağı tahmin edilen küresel bir Pazar. Jack Ma’nın da dediği gibi; 2030 yılına kadar ticaretin %85’den fazlası E-Ticaret yolu ile gerçekleşecek. Bugün dünya ticaretinin büyük çoğunluğu konteynerler ile gerçekleşmektedir, 2030’da büyük bir kısmı kargo paketlerine dönüşecek.

Online satışların toplam satışlar içindeki payına bakıldığında, e-ticarette en hızlı büyüyen ürün grupları elektronik ve küçük ev aletleri, giyim, kişisel bakım ve reçetesiz satılan ilaçlardır. Peki sizler de böylesine küresel çapta büyük bir Pazar içinde yer almak istiyorsanız, öncelikle neler yapmanız gerektiğine bakalım ve e-ticaret iş modellerini inceleyelim.

E-Ticarete Nasıl Başlanır ve İş Modelleri Nelerdir? 9

E-ticarete nasıl başlanır? 1. Hedef pazarı tanımlayın. 2. Bir iş modeli tasarlayın. 3. Rekabetçi bir iş stratejisi hazırlamak için ‘Rakip Analizi’ yapın. 4. Bir marka misyonu ve vizyonu ile kurumsal kimlik oluşturun. 5. Yazılım gereksinimlerini organize edin ve hangi yazılımları ve altyapıyı kullanacağınızı kararlaştırın. 6. Bir web sitesi tasarlayın. 7. İş süreçleri organizasyonu için yazılım entegrasyonlarınızı yapın. (tedarik zinciri yönetimi çok önemlidir, stok sıkıntısı yaşamamaya dikkat edin) 8. Müşteri yaşam döngüsü pazarlamasını planlayın: burada önemli olan, müşteriye ulaşmak ve ulaştıktan sonra elde tutmak.

Orta Ölçekli ve Kurumsal E-Ticaret Pazarı için İş Modelleri:

E-Ticarete Nasıl Başlanır ve İş Modelleri Nelerdir? 10

B2C modeli: İşletme bireysel tüketicilere satış yapar. Duygular, karar verme sürecinin en önemli itici güçlerinden biridir. Dürtü alımları muhtemeldir. Müşteriler teknoloji konusunda bilgilidir.

B2C için neler gerekli? Web sitesi duyarlılığı. Kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimi. Pazarlama otomasyonu. Görsel olarak çekici tasarım.

B2B Modeli: İşletme işletmeye satar. Bir satın alma süreci birkaç karar vericiyi içerebilir. Rasyonel satın alma kararları. Dinamik ücretlendirme.

B2B için neler gerekli? Bir şirket hesabına rol tabanlı erişim. Kolaylaştırılmış toplu sipariş. Müşteri segmentasyonu ve katmanlı kural tabanlı fiyatlandırma.

B2M modeli: İşletme hem bireylere hem de ticari alıcılara satış yapar. İş esnekliği, uzun süreli B2B ilişkileri ve devam eden B2C pazarlama yoluyla sağlanır.

B2M için neler gerekli? Çoklu mağaza işlevi. Uygulanacak kullanıcı deneyimi işlevi.

Bir E-ticaret Sitesi Nasıl Olmalıdır?

E-Ticarete Nasıl Başlanır ve İş Modelleri Nelerdir? 11

Rahat arama ve bilinçli ürün seçimi: Katmanlı gezinme. Ürün etiketleme. Özelleştirilebilir ürün sayfaları. 360 derece dönebilen ürün resimleri. Ürün videoları. İndirilebilir ürün dosyaları.

Destekli Alışveriş: Yapay zeka destekli ürün önerileri. Satışlar ve çapraz satışlar. Yapılandırılabilir, gruplandırılmış ve paket ürünler. Canlı sohbet. Müşteri değerlendirmeleri.

E-Ticarete Nasıl Başlanır ve İş Modelleri Nelerdir? 12

Kişiselleştirilmiş Deneyim: Müşteri analitiği. Yerinde ve e-posta kişiselleştirme. Sadakat programları. Kişiselleştirilmiş promosyonlar. İstek listesi. A/B testi.

E-Ticarete Nasıl Başlanır ve İş Modelleri Nelerdir? 13

Kolay sipariş verme ve ödeme deneyimi: Kayıtlı ve misafir çıkışı. Esnek ödeme seçenekleri (örn. kredi kartı ödemeleri, eft, kapıda ödeme gibi) Otomatik vergi hesaplama. Sipariş izleme. Terk edilmiş sepet hatırlatıcıları. Yeniden sipariş verme olasılığı.

E-Ticarete Nasıl Başlanır ve İş Modelleri Nelerdir? 14

Kararlı web sitesi performansı: Sayfa önbelleğe alma. İsteğe bağlı performans ölçeklenebilirliği. Hızlı indeksleme ve artımlı indeks güncellemeleri. Sipariş arşivleme. Performans ölçümü ve optimizasyon araç seti. Farklı iş verilerini (örn. ürünler, siparişler) depolamak için ayrı veritabanları.Uyumluluk ve veri güvenliği: Veri şifreleme. Web site için güvenlik modülleri. PCI DSS uyumluluğu. Güvenli yönetici deneyimi.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page