Etsy'de Dolandırıcılara Dikkat!
top of page

Etsy'de Dolandırıcılara Dikkat!



Etsy'de son dönemde mesajlaşma ve mail yolu ile çok fazla dolandırıcılık yapılmaya başladı. Bunlar çeşitli mesajlar yolu ile kredi kartı, mail ve hesap çalma dolandırıcılıkları olarak dikkat çekiyor. Aynı zamanda ne yazık ki bu insanların bir çoğu da Türk dolandırıcılar. Birden fazla dolandırıcılık yöntemi var. İşte bu tuzağa düşmemeniz için o yöntemlerden bazıları:


Dolandırıcılık nasıl yapılıyor?

  1. Yöntem: Müşteri Gibi Sipariş Vermeye Çalışma

Resimde de görüldüğü üzere, sanki sizden alışveriş yapmaya çalışan bir müşteriymiş gibi sizden çeşitli bahaneler ile e-posta adresinizi isteyeceklerdir.


"Sipariş vermeye çalışıyorum ama sizin e-posta adresinizi girmem gerekiyormuş. E-posta adresinizi söyler misiniz?"


gibi bir bahane ile e-posta adresinizi almaya çalışıyorlar. Eğer e-posta adresinizi yazarsanız, sanki Etsy'den gelmiş gibi size bir mail atıyorlar. Bu mailin içerisinde:


"Etsy hesabınızı doğrulamanız gerekiyor, lütfen linkte tıklayıp doğrulamanızı yapın"


gibi bir metin yazıyor ve eğer bu linke tıklayarak sizden istenen kredi kartı vb gibi bilgilerinizi verirseniz, kartınızdan yüksek ücretlerde çekim yapılıyor.



2. Yöntem: Sanki Sipariş Gelmiş Gibi Mesajlar


Resimde de gördüğünüz gibi, özellikle yeni açtığınız mağazanıza sanki hemen sipariş gelmiş gibi uydurma sipariş bilgilerinin yazdığı bir mesaj atıyorlar. Burada herhangi bir mail adresi istemeden direkt olarak size bir link geliyor.


Mesaj da gördüğünüz üzere bir link var, eğer bu linkte tıklar ve bilgilerinizi verirseniz yine yüksek miktarlarda dolandırılmış oluyorsunuz.


Unutmayın! Etsy sipariş bildirimleriniz mağaza panelinizdeki "Order & Shipping" bölümünde gözükür ve Etsy hiçbir sipariş bildiriminizi mesaj yolu ile yapmaz!



3.Yöntem: "Etsy Support" Mesajları


Bir diğer dolandırıcılık yöntemleri ise "Etsy Support (Etsy Destek)" dolandırıcılığı. Yine yeni açılan mağazalarda sıklıkla gördüğümüz yöntemde ise, sanki size Etsy Destek ekibinden bir mesaj gelmiş gibi bir yazı gönderiyorlar ve sizden yine e-posta adresinizi isteyebilir ve/veya çeşitli linkler paylaşarak hesap doğrulaması yapmanızı isteyebilirler.


Etsy'ye yeni giren biriyseniz, "Etsy benden çeşitli bilgiler istiyor" diyerek bu tuzağa düşebilirsiniz.


Ama unutmayın!

Etsy sizinle hiçbir zaman Etsy içerisinden mesaj yolu ile iletişim kurmaz. Sadece mail yolu ile iletişim kurar.


4. Yöntem: "Mağazanızı Düzenleyelim" Yöntemi


Yukarıdaki yöntemlere benzer olarak, "Ürünleriniz SEO uyumlu değil, giriş bilgilerinizi iletin biz düzeltelim, SEO yapalım" gibi mesajlar alabilirsiniz. Bunlar ise direkt olarak giriş bilgilerinizi hedefleyen kişiler oluyorlar.


Hem giriş bilgilerinizi ve hem de doğrulama kodunuzu verirseniz artık hesabınıza elveda deme vaktiniz gelmiş demektir.




46 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page